COĞRAFİ KONUMU
Kelekçi Kasabası, Ege Bölgesi'nin güney doğu kesiminde Denizli ili (82 km.) Acıpayam ilçesine bağlı (23 km.), Dalaman Çayı'nın aktığı Gireniz Vadisi'nde 18 köyün bulunduğu bir bucak merkezidir. Kasaba, 29 derece, 17 dakika paraleli ile, 37 derece, 04 dakika meridyeninin kesiştiği noktada bulunmaktadır.
KELEKÇİ SINIRLARI:
Kelekci'nin doğusunda Kuzören, batısında Güney Köyü, Akşar Köyü, kuzeyinde Çakır Köyü, güneyinde Boğazdere, Eskiköy vardır.
GİRENİZİN SINIRLARI:
Doğusunda Burdur-Gölhisar, batısında Muğla, kuzeyinde Acıpayam, güneyinde Çameli vardır.
DAĞLARI:
Kelekci, Batı Toroslar arasında Gireniz Vadisi'ndedir. En önemli dağı Bozdağ'dır. Ortalama 900 metre yüksekliğindeki tepelerle çevrilidir.
RAKIM:
Kelekçi'nin denizden yüksekliği ortalama 830 Metredir.
AKARSULARI:
Başlıca akarsuyu Dalaman Çayı'dır. Dalaman Çayı, bir kolu Gölhisar'ın Söğüt köyünden çıkarak, Çamköy'ün Sork'ununda birleşen çay, Darıveren, Dedebağ, Bostanköy, Akalan, Köke arazilerinden Gireniz Vadisi boyunca ilerleyerek Ege Denizi'ne dökülmektedir.
Kelekçi Suyu:
Kuzören Köyü sınırları içinden çıkan Köy Suyu, değirmen döndürür, Kasabanın bahçelerini sulardı. Sonra içme suyu şebekesine alınmıştır. Son on yıldır süren kuraklıklar nedeniyle su iyice azalmıştır.
OVALARI:
Kasabanın batısında kalan alüvyon alanı birinci sınıf tarım arazisidir. Bu arazide tarımı zorlaştırıcı, sınırlayıcı etkenler yok denecek kadar azdır. Üzerinde her türlü bitki yetiştirme olanağı vardır.
Dalaman Çayı'nın sağında ve solunda projeli Devlet Su İşleri kanalları, iki tane halkın emek gücüyle açtığı kanallar vardır. Sulama yapılan arazinin eğimi %5'lerdedir. Kasabanın doğusunda daha az verimli kıraç araziler yer almaktadır. Eğimi %30'lara varan bu araziler erozyona açık yerlerdir. Burada kuru tarım (tahıl-tütün) yapılmaktadır.
İKLİM
Kelekçi, iklimsel olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinin Dalaman Çayı'yla ayrıldığı yerdedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Akdeniz iklimi geçiş kuşağında olduğu için ilçesi Acıpayam'la arasında iklim farklılıkları görülür. Yıllık ortalama sıcaklık 15 Derece olup, basınç 970 mb. dolayındadır. Yıllık ortalama nem % 60 dolayındadır. Kar yağışı vadide daha az, yükseklere çıkıldıkça artmaktadır. En sıcak aylar Haziran-Temmuz, en soğuk aylar ise Aralık-Ocak'tır. Meteoroloji tahminlerine göre Güney Ege, Batı Akdeniz, Göller Bölgesi iklim özellikleri içinde yer almaktadır. Egemen rüzgar yönü batı ve güneydir.
BİTKİ ÖRTÜSÜ
Akdeniz Bölgesi tipik bitki örtüsü olan "maki" Gireniz'de de egemendir. Kızılçam, karaçam en belirgin bitki örtüsüdür. Bozdağ'ın yükseklerine doğru, sedir ağaçları vardır. Araziler yaban armutlarıyla kaplıdır. Dalaman Çayı boyunca söğüt,çınar ve ılgın ağaçları yer alır. Dalaman Çayı çevresindeki büklerden başka çayırlık alanlar yok denecek kadar azdır. Halkın kendi yetiştirdiği selvi kavağı, Kanada kavağı arazi durumuna göre epey yer kaplar. Ceviz, badem, erik, elma, armut, ayva ağaçları, üzüm bağları vb. meyve ağaçları yaygındır.
JEOLOJİK VE HIDROGRAFIK DURUM:
Kasaba oturduğu yer bakımından iki bölgeye ayrılır. Batıda kalan alan kil, kum ve siltten oluşmuş olup, Dalaman Çayının birikintileriyle kaplı zemindir. Yapı bakımından zararsız görülmekle birlikte, bu alanda depreme karşı gerekli önlemler alınmalıdır.
İkinci bölge ise, Merkez'in güney ve doğusunda yer almaktadır. Bu bölge üçüncü zamanda oluşmuş, kil ve kumlu, esmer, gri toprak yapısındadır. Bu yerler yapı zemini olarak uygundur.
(Kaynak: İller Bankası "Jeolojik Rapor" 1975)
DEPREM DURUMU:
Kelekçi Üçüncü derece deprem bölgesi içinde yer almaktadır. Depremler kasabada şiddetli bir şekilde duyulmaktadır. Geçmişte kesin tarihi bilinmemekle birlikte deprem sonucu evler yıkılmış, insanlar ölmüş ve köy yer değiştirmiştir.
1925 Yılında deprem olmuş, evler yıkılmış, can kaybı olmamıştır. Fethiye Depreminde (1957) evlerin bacaları yıkılmış can kaybı, önemli mal kaybı olmamıştır
Şakir EREZ
Kaynak: Gireniz Kelekçi Kitabı-Syf.1-2
GİRENİZ KELEKÇİ
HABER VE MEDYA SİTESİ TARAFINDAN DERLENMİŞTİR.